ATF-bloggen

ATF-bloggen

Om ATF-bloggen

Här kommer vi att lägga upp besöksrapporter, minnen och hågkomster m m.

Kontakta webmaster+snabel-a+agatf+se om du vill bidra.

Riksarkivet 10 februari 2015

BesöksrapporterPosted by Webmaster 2015-02-15 12:25:35

Sammanlagt 22 intresserade ATF:are samlades för att få en beskrivning av Riksarkivet i Marieberg. Presentatör var Arkivarie Örjan Blamerfors som inledningsvis gjorde en allmän genomgång innan vi fick åka ner i arkiven i underjorden. De nedersta våningarna ligger under Mälarens yta och därmed är man beroende av att pumpar håller vattnet borta.

Riksarkivet har tre arkiv i Stockholmsområdet: Marieberg, Arninge och Krigsarkivet på Östermalm. I Mariebergsarkivet finns det ca 8 hyllmil med handlingar medan Arninge är större och fylls på i snabbare takt.

I Marieberg arkiveras dokument från medeltiden och framåt, från såväl myndigheter, organisationer som enskilda. En del av materialet kommer från Slottsarkivet där en del av materialet skadades när slottet ”Tre kronor” eldhärjades 1697. Ett av Riksarkivets uppdrag är att göra detta kulturarv tillgängligt för alla. Sammanlagt finns dess arkiv på ett 10-tal platser i landet och benämns då landsarkiv.

Mycket av arkivmaterialet har överförts till digital form medan övrigt finns i originalform som kartor, ritningar, bilder, domstolsprotokoll och dokument, vilket vi hade möjlighet att se på plats.

Vad gäller släkt-och personforskning har Riksarkivet mycket att bjuda på i form av folkbokföring från 1600-talet in till vår tid, husförhörslängder, privata arkiv, dagböcker och brev.

För den som vill veta mera om släktforskning så finns bl.a nättidningen Rötter och Nybörjarhäfte i Släktforskning. På Riksarkivets hemsida www.riksarkivet.se finns ett flertal länkar för att hämta ytterligare information.

Efter visningen av Mariebergsarkivet gick en del av oss vidare för en måltid på restaurang Lilla Asien.

Täby 2015-02-14

Gunnar Engblom
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.