ATF-bloggen

ATF-bloggen

Om ATF-bloggen

Här kommer vi att lägga upp besöksrapporter, minnen och hågkomster m m.

Kontakta webmaster+snabel-a+agatf+se om du vill bidra.

Motala och Vadstena 21 september 2013

BesöksrapporterPosted by Webmaster 2014-01-20 00:53:39
Lördagen den 21 september 2013 arrangerades ATFs årliga bussutflykt och denna gång bestod de 32 deltagarna av en blandning av medlemmar från Gamla AGA Stammen, GAS, och från AGA TF.

Första anhalten var Motala Motormuseum och under resan underhöll Bernt Nyström med lite historier från sin tid inom AGA.I Motala inledde vi med en lunch i Motormuseets restaurang med utsikt mot hamnen.Motala Motormuseum är Sveriges mest besökta bilmuseum och har så mycket mer än bilar att erbjuda. Bland annat finns en uppbyggd bilverkstad från 1920/30-talet, ett stort antal mobiltelefoner och radioapparater (inklusive en AGA radio) som visar utveckling inom dessa teknikområden, en typisk husvagn från 60-talet med all tillhörande campingutrustning mm . Just vid vårt besök hade museet en specialutställning av cyklar från 1900-talet. Våra guider bidrog till att göra besöket både intressant och roande.


Många typer av bilar fanns att skåda såsom en amfibiebil och ”häftiga” supersportbilar som Ferrari, Lamborghini, Koenigsegg mm (första bilden nedan), gamla bilar som gått i kunglig tjänst och enklare bilar som på andra bilden nedan.
Från Motala blev det en kort busstur till Vadstena där vi inledde med kaffe och dopp. Klosterkyrkan hör till en av de större medeltida kyrkobyggnaderna och uppfördes enligt noggranna instruktioner från den heliga Birgitta. Först som en träkyrka men i början av 1400-talet stod stenkyrkan färdig. Guiden gav en underhållande beskrivning av klostrets tillkomst och kyrkan. Tyvärr fick vi inte se det inre av kyrkan men som kompensation blev beskrivningen av klostrets och Vadstenas tillkomst och utveckling mer detaljerad.Vi fick också se Bjälboättens palats som under 1300-talet gavs till den Heliga Birgitta av kung Magnus Eriksson. Palatset hade fram till dess använts som kursgård för riddare m fl och det byggdes efter donationen om till arbetslokaler och bostäder för systrarna. Byggnaden uppfördes redan under 1200-talet och är den äldsta icke-kyrkliga byggnaden i Sverige.Vid 17-tiden lämnade vi Vadstena och kom fram till Dalénum vid 20.30-tiden efter ett tiolv timmar långt program som innehöll mycket teknik men också mycket kultur och historia. En lyckad blandning som uppskattades av resenärerna.

Fotograf och berättare: Lennart Fredriksson
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.