ATF-bloggen

ATF-bloggen

Om ATF-bloggen

Här kommer vi att lägga upp besöksrapporter, minnen och hågkomster m m.

Kontakta webmaster+snabel-a+agatf+se om du vill bidra.

Riksarkivet 10 februari 2015

BesöksrapporterPosted by Webmaster 2015-02-15 12:25:35

Sammanlagt 22 intresserade ATF:are samlades för att få en beskrivning av Riksarkivet i Marieberg. Presentatör var Arkivarie Örjan Blamerfors som inledningsvis gjorde en allmän genomgång innan vi fick åka ner i arkiven i underjorden. De nedersta våningarna ligger under Mälarens yta och därmed är man beroende av att pumpar håller vattnet borta.

Riksarkivet har tre arkiv i Stockholmsområdet: Marieberg, Arninge och Krigsarkivet på Östermalm. I Mariebergsarkivet finns det ca 8 hyllmil med handlingar medan Arninge är större och fylls på i snabbare takt.

I Marieberg arkiveras dokument från medeltiden och framåt, från såväl myndigheter, organisationer som enskilda. En del av materialet kommer från Slottsarkivet där en del av materialet skadades när slottet ”Tre kronor” eldhärjades 1697. Ett av Riksarkivets uppdrag är att göra detta kulturarv tillgängligt för alla. Sammanlagt finns dess arkiv på ett 10-tal platser i landet och benämns då landsarkiv.

Mycket av arkivmaterialet har överförts till digital form medan övrigt finns i originalform som kartor, ritningar, bilder, domstolsprotokoll och dokument, vilket vi hade möjlighet att se på plats.

Vad gäller släkt-och personforskning har Riksarkivet mycket att bjuda på i form av folkbokföring från 1600-talet in till vår tid, husförhörslängder, privata arkiv, dagböcker och brev.

För den som vill veta mera om släktforskning så finns bl.a nättidningen Rötter och Nybörjarhäfte i Släktforskning. På Riksarkivets hemsida www.riksarkivet.se finns ett flertal länkar för att hämta ytterligare information.

Efter visningen av Mariebergsarkivet gick en del av oss vidare för en måltid på restaurang Lilla Asien.

Täby 2015-02-14

Gunnar EngblomTrimble 7 november 2013

BesöksrapporterPosted by Webmaster 2014-01-20 01:26:06
Trimble är dagens namn på tidigare AGA Geotronics som har produktion och utveckling i Danderyd efter att ha lämnat AGA-tomten.


25 förväntansfulla ATF:are hälsades välkomna av Bertil Kjellberg som var dagens värd. Vi fick inledningsvis en presentation om företagets verksamhet inom och utanför Sverige. Trimble bildades 1978 och är ett internationellt företag med huvudsäte i Kalifornien i USA. Koncernen har en omsättning på cirka 2 miljarder USD, vilket innebär att tidigare Geotronics är en mindre del av koncernen, och har på detta sätt fått goda möjligheter att växa vidare. Det tidigare AGA-bolaget kom in i Trimble år 2000 genom uppköp av Spectra Precision Group som Geotronics då tillhörde.


Den svenska verksamheten är inriktad på utveckling samt produktion av högteknologiska elektrooptiska system för 3D-mätningar. Produkternas användningsområden finns framförallt inom lantmäteri, byggnation och anläggningsindustri. Trimbles totala produktprogram består av olika produkter inom GPS (Global Positioning System), dvs positionsbestämning för ett stort antal applikationer inom så vitt skilda områden som säkerhet på allmän plats, lantmäteri, kartframställning, lantbruk, olje-och gasindustrin mm mm.

Tekniska data för totalstationer i S-serien


Efter presentationen fick vi ta på skyddsutrustning och vi delades in i grupper för en rundvandring i anläggningen för att följa produktionen del av utvecklingsavdelningen samt produktkontroll och packning för leverans.

Som avslutning bjöds vi på smörgåstårta med dryck och trevlig samvaro med våra guider innan vi tackade Bertil och hans kollegor med en liten present från ATF.


Berättare: Gunnar Engblom


Motala och Vadstena 21 september 2013

BesöksrapporterPosted by Webmaster 2014-01-20 00:53:39
Lördagen den 21 september 2013 arrangerades ATFs årliga bussutflykt och denna gång bestod de 32 deltagarna av en blandning av medlemmar från Gamla AGA Stammen, GAS, och från AGA TF.

Första anhalten var Motala Motormuseum och under resan underhöll Bernt Nyström med lite historier från sin tid inom AGA.I Motala inledde vi med en lunch i Motormuseets restaurang med utsikt mot hamnen.Motala Motormuseum är Sveriges mest besökta bilmuseum och har så mycket mer än bilar att erbjuda. Bland annat finns en uppbyggd bilverkstad från 1920/30-talet, ett stort antal mobiltelefoner och radioapparater (inklusive en AGA radio) som visar utveckling inom dessa teknikområden, en typisk husvagn från 60-talet med all tillhörande campingutrustning mm . Just vid vårt besök hade museet en specialutställning av cyklar från 1900-talet. Våra guider bidrog till att göra besöket både intressant och roande.


Många typer av bilar fanns att skåda såsom en amfibiebil och ”häftiga” supersportbilar som Ferrari, Lamborghini, Koenigsegg mm (första bilden nedan), gamla bilar som gått i kunglig tjänst och enklare bilar som på andra bilden nedan.
Från Motala blev det en kort busstur till Vadstena där vi inledde med kaffe och dopp. Klosterkyrkan hör till en av de större medeltida kyrkobyggnaderna och uppfördes enligt noggranna instruktioner från den heliga Birgitta. Först som en träkyrka men i början av 1400-talet stod stenkyrkan färdig. Guiden gav en underhållande beskrivning av klostrets tillkomst och kyrkan. Tyvärr fick vi inte se det inre av kyrkan men som kompensation blev beskrivningen av klostrets och Vadstenas tillkomst och utveckling mer detaljerad.Vi fick också se Bjälboättens palats som under 1300-talet gavs till den Heliga Birgitta av kung Magnus Eriksson. Palatset hade fram till dess använts som kursgård för riddare m fl och det byggdes efter donationen om till arbetslokaler och bostäder för systrarna. Byggnaden uppfördes redan under 1200-talet och är den äldsta icke-kyrkliga byggnaden i Sverige.Vid 17-tiden lämnade vi Vadstena och kom fram till Dalénum vid 20.30-tiden efter ett tiolv timmar långt program som innehöll mycket teknik men också mycket kultur och historia. En lyckad blandning som uppskattades av resenärerna.

Fotograf och berättare: Lennart FredrikssonPythagoras industrimuseum 23 maj 2012

BesöksrapporterPosted by Lennart Fredriksson 2012-06-11 09:45:53

Onsdagen den 23 maj träffades arton ATF-medlemmar i Norrtälje för att besöka Pythagoras Industrimuseum.

Pythagoras startade i slutet av 1800-talet som låsfabrik och mässingsgjuteri för att snart ändra inriktning till motor- och maskintillverkare. Fabriken var i början av 1900-talet Norrtäljes största arbetsplats och exporterade tändkulemotorer över hela världen. Vår engagerade och underhållande guide demonstrerade den tidskrävande uppvärmningen med blåslampa av tändkulan innan motorn kunde startas, se foto nedan. Motorn är från år 1914, ger 8 hk och bränslet till den kunde vara det mesta som var flytande.

Förutom motorer från 1900-talets början fick vi se hur en fabrikslokal kunde se ut med remdrift från taket av verktygsmaskiner samt smått antika handverktyg såsom skiftnycklar.

Kontorsmöblemang, ritningar, broschyrer, protokoll mm finns bevarade och beskriver Pythagoras 60-åriga levnad.

Sedvanligen avslutades ATF-träffen med lite gemensam förtäring, i detta fall på Norrtäljes enda pub, Lilla Dublin.

Se flera bilder i fotogalleriet.

Nationalarenan 2 mars 2012

BesöksrapporterPosted by Webmaster 2012-04-17 22:38:01

Vi var 16 medlemmar som startade med en gemensam lunch på restaurang Carte Blanche innan dagens guide Lars Cederfeldt ledde oss till expon över bygget.

Lars är chefskonstruktör från Sweco. En gång i tiden (1989) konstruerade han byggnadsstålet för vår gasfabrik i Stenungsund i projekt Västkust. Nu berättade Lars om detta unika projekt där han ansvarat för konstruktionsstålet och den unika rörliga takkonstruktionen.

Nationalarenan byggs som ersättning för Råsundastadion som anses för liten för större fotbollsarrangemang. Fotboll spelas under bar himmel men arenan är också tänkt att användas för många andra typer av arrangemang och har därför fått ett rörligt tak som på någon halvtimme kan stängas / öppnas. Nu var det i slutskedet av uttestning.

Det var mäktigt att komma in och se arenan som är klar så när som på inredningsarbetena.

Den öppnar hösten 2013.

Skrivet av Håkan Björkman

Waldemarsudde 20 oktober 2011

BesöksrapportPosted by Webmaster 2011-12-04 22:02:55

Torsdagen den 20 oktober besökte 18 ATF-medlemmar Prins Eugens Waldemarsudde. Huvudbyggnaden, ”Slottet”, uppfördes för drygt ett hundra år sedan som bostad åt Prins Eugen, vilken var en av sin tids främsta landskapsmålare och konstsamlare. Han donerade slottet och inredningen till staten. I galleriet visas tavlor av Prins Eugen och nu under hösten dessutom tavlor av två mycket framstående svenska konstnärer, CF Hill och Erik Olsson.

Den guidade visningen gav en mycket bra inblick i Hills konstnärliga liv, hur han influerades av andra konstnärer och hur hans sjukdom påverkade konstnärskapet. Även i Erik Olssons måleri kunde man se hur det förändrades beroende på bl.a. andra konstnärer, andra världskriget och Eriks utveckling. Förändringarna var dock inte så radikala som i Hills måleri.

Efter besöket på museet gjorde huvuddelen av medlemmarna sällskap till Blå Porten för lite förtäring.